Bai Hao
白毫
[pej chao]
Spojení slov bílý a vlas se používá pro jeden z nejoblíbenějších typů taiwanského čaje. Jedná se o silněji oxidovaný oolong, jehož lístky byly napadeny před sklizní hmyzem. Můžeme se s ním setkat, i v popisu čajů zelených, kde se jím míní nejmladší (ještě bíle ochlupené) lístky.
Taiwanské Bai Hao Oolongy
Dalším obranným mechanismem rostliny je zpomalení růstu čajových lístků. Lístky mají tendenci být výrazně menší velikosti a silnější struktury.
Přes velkou oblíbenost není farmářů, kteří by se 白毫 věnovali nijak závratně mnoho. Je to zejména proto, že samotným keřům nedělá napadení dobře. Snižuje se tedy výnosnost a stromky samotné je třeba častěji omlazovat - sázet nové.
Dong Fang Mei Ren velmi vysoké třídy - na lístku jsou vidět malinké "pupínky" vzniklé při pečení na dřevěném uhlí. |
Nálev je medově rudé barvy. Výrazně voní po medu, citrusových plodech, s lehce kořeněnou a pryskyřičnatou složkou. Svoji oblíbenost si získal pro svoji jedinečnou chuť, která je nesmírně bohatá a příjemně výrazná, ale neztrácí svoji jemnost.
Žádné komentáře:
Okomentovat