Jak jste si nejspíše všimli, většina degustačních příspěvků je zaměřena na čaj typu Sencha. Není to ani tolik proto, že by japonský čaj byl ve středu mého zájmu, ale je to jeden z mých "studijních projektů". Společně s dračí studnou je mým jediným srdcovým zeleným čajem a také ideálním společníkem na léto. Proto jsem se rozhodl, že se na něj letos podívám trochu důkladněji.
Kultivar Zairai (在来) mě už zaujal při jeho první ochutnávce a stal se také mým vítězem. Proč? Jak je z obrázku níže jasně patrné, dává čistý a jiskrný nálev, bez zákalu (zaléval jsem degustované vzorky vroucí vodou a nechal lístek louhovat dlouhé minuty a nesléval jej).
Zairai je jeden z původních kultivarů, ze kterých se v Japonsku produkuje čaj a pěstuje se stále ze semínek. Jeho adaptace na japonské prostředí, společně s výrazně vyvinutějším kořenovým systémem je ve výsledném šálku nejspíš opravdu znát.
Stejně jako Gushu (čaje ze staletí starých stromů - vyskytujících se v Yunnanu) má tento čaj výrazně větší hloubku v chuti a velmi specifickou sladkost. Je to podle mě díky lepší schopnosti absorbovat kořeny všechny potřebné látky pro zdravý růst.
Zairai první z leva. |
dojem čistoty |
Žádné komentáře:
Okomentovat