O malajském skladování wuyi yancha
Na sérii vzorků z téměř legendárního zdroje
Essence of Tea jsem se těšil už dlouho. Tento výjimečný obchod vede David Collen původem z Anglie s ženou Yingxi Chen. Už z nabídky, která čítá výlučně puerh,liu bao a wuyi yancha je patrné, že mají jasno v tom, co chtějí. Sekce skalních oolongů je zastoupena čaji jedné z nejznámějších rodin pohoří, rodem
Huang. Čaje pocházejí z velmi ceněných míst vnitřní části parku a jejich zpracování je dáváno za příklad ideálu.
Dojmy ze suchého listu mám velmi rozpačité. List nevypadá špatně, ale cena okolo dvou tisíc korun za 50g vyvolává očekávání. Vůně se liší od většiny čajů, které jsem prozatím poznal: nenacházím typickou pečenost a karamelizovanou sladkost. Vůně je kombinací vzácných dřev, vlhkosti a sušených švestiček. Vlhké aroma ale dominuje a později bude dominovat i v chuti. Připomíná mi jakýkoli jiný ve vlhku skladovaný oolong...
|
David Loveau |
Na stránkách prodejce nacházím popis o lehčí barvě, ale s plnou svěží a ovocnou chutí připomínající ananas. Jenže čaj nechutná ani trochu svěže a ovocně spíše těžce po sušených švestkách. Chutná jako dřevěná krabička po babičce, na jejímž dně bylo zapomenuto pár sušených švestiček a rozinek.
Čaj je jemnějšího charakteru, bez žádných vad: je příjemný v ústech, má poměrně hezkou texturu nálevu, zanechává poměrně suchou dochuť. V žádném ohledu mě však vysloveně nechytá za srdce.
|
David Loveau |
Nevím jak chutná čaj z rukou pana Huanga za čerstva, nebo skladován v jiných podmínkách. Degustovaný vzorek Zlaté želvy, byl na můj osobní vkus značně degradovaný malajským skladováním. Přílišné vlho vezme hodně elegance a bohatosti i výbornému čaji. Fakt, že čaj z roku 2013 chutná velmi podobně jako jedna Shui Xian z roku 1998, kterou znám, je pro mě jakýmsi varováním....
Vyzrálý čaj, je dílem na kterém se podílí stromy, šikovné ruce a čas. "Vyzrálá" chuť u několik let uložených čajů je nejspíš velmi vítaná. Jenže je opravdu vyzrálá? Jeho chuť a účinek nebude nikdy srovnatelným s opravdu starým čajem...
Žádné komentáře:
Okomentovat