Podobně jako je výrazná chuť gui fei a bai hao čajů, je i jejich energie velmi specifická. Na tomto ukázkovém příkladu je mimo jiné hezky vidět, že jde vypozorovat jistý vztah mezi chutí a samotnou cha qi.
V celkovém náboji cha qi se promítají bezpočet faktorů. Zaměřím se na moment, který je pro gui fei čaje tak zásadní. Tím je příchod hlavního hrdiny a jeho přátel - útočícího hmyzu. Přirozeným krokem, kterým se rostlina před škůdci chrání je vypouštění obranných látek a zpomalení růstu. Proto má také list Dong Fang Mei Ren tendence být drobnější a tužší.
Čajovník je vystavením hmyzu v jakési obranné/útočné fázi a to se podle mě výrazně projeví v mnoha rovinách. Když jednáme ve stresu, tak se to jistě projeví na výsledcích. S čajem je to podobné a z mnohých gui fei čajů tak cítím neklid oněch mikroskopických bojůvek. Čajové zahrady, které produkují bai hao oolongy jsou dokonce častěji omlazovány z důvodu vysílení čajových keřů.
Charakteristickou chutí napadených čajů je: pryskyřice, citrusů, koření a sladkosti po medu. Důležitým specifikem je její výraznost - velmi často dominuje celkovému chuťovému profilu čaje. Charakter cha qi je v souladu s charakterem chuti- je silný, výrazný a mnohdy neklidný.
Na příklad archivní čaje jsou ceněny právě pro jejich specifickou cha qi. Ta je opět v souladu s chutí, která je jemná a příjemná.
Zvyk překřičet ostatní, zrcadlí jistou vnitřní nevyrovnanost. |
Žádné komentáře:
Okomentovat