pondělí 20. července 2015

Stéphane Erler v Praze



Do čajové školy Long Feng dorazil o víkendu vysoce respektovaný odborník na taiwanské oolongy pan Stéphane. Publikuje články na svém blogu, který doporučuji jako jeden z nejlepších zdrojů informací a inspirace o taiwanském čaji.


Setkání začalo degustací a porovnáním několika různých vod pro srovnání, jak velké mezi nimi mohou být rozdíly.

Vhodná voda je pro výsledný nálev esenciální. Jak nám Stéphane řekl,je důležitá také ideální kombinace - čaje a vody.

My jsme si připravovali z vody Fromin z doby ledové, která byla velmi příjemná v ústech (sladká) a s příjemnou dochutí.

Pokud Vám nebude voda chutnat od samého začátku, výsledek nebude jiný...


Během celodenního workshopu, jsme pokračovali představením si několika hlavních skupin oolongů produkovaných na Tchajwanu. Tedy: Gao Shan, Hong Shui,Gui Fei,Dong Fang Mei Ren a Lao Cha - archivní oolong. Stéphane nás s hezkým citem zasvětil zejména do charakteru, každého z nich a velmi pečlivě vysvětlil všechny kroky přípravy.



  

 Stépahane klade důraz na každý drobnější "detail" v procesu přípravy. Obzvláště se mi líbila jeho snaha o dokonalé rozložení lístků v Gaiwanu. Aby se list rozvíjel stejnoměrně, tedy i louhoval, je jeho rozložení v gaiwanu zásadní.

List by neměl být příliš natěsnán na jednu stranu.

Osobně jsem se nejvíce těšil na Stéphana samotného. Vystupuje z něj přirozený klid a pohoda, které z celé akce udělaly velmi příjemný den. Jeho vhled do čaje je velmi hluboký, ale dokáže mít tolik potřebný nadhled a nebojí se zavtipkovat. 

 
Za blogem teamasters stojí opravdový tea master, který mluví o tom čemu sám věří a věnuje se s velkou péčí.

Děkuji

2 komentáře:

  1. Moc hezký! Těším se až povíš více nad šálkem :) Docela je mi líto že mne to minulo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedalo mi to: musel jsem vidět tu "bájnou" postavu blogové scény :) Třeba mi to v zimě vyjde a povíme si.

      Vymazat