Podzimní ikebana. |
Po delší době jsem vytáhl sadu "starších" šálků. |
Právě pod tímto koláčem je Zhou Yu "podepsaný" a tak mě zajímalo, jak vypadá výsledek jeho práce a desítek let zkušeností s puerhem.
Wan Gong Zai 弯弓寨 je jednou z těch nejproslavenějších vesniček jedné z šesti slavných čajových hor. Mansa je typicky lehčí a krásně pitelná, její pověst umocňuje přítomnost mnohých velmi starých čajových stromů.
Výrazně tmavší barva lístků |
Silnější nelámaný list. |
Zmíním tmavší barvu lístku, která podle mého názoru není výhradně dílem několika let zrání. Maocha byla zpracována v "oldschoolovějším" (tradičnějším, chcete-li) stylu. Některé moderní čaje puerh totiž chutnají a jeví známky spíše zpracování jako klasický zelený čaj. Zřejmě jde o neduh doby a vyslyšení volání zákazníků po lehkém a "květinkovém" charakteru mladých puerhů. Tento čaj je však ukázkou hezké hutnosti a příjemného projevu v ústech, který jde ruku v ruce s tradičním pojetím puerhu.
Z fotky by se mohlo zdát, že koláč neobsahuje téměř žádné tipsy. Není tomu tak, ale pravdou je, že ve srovnání s aktuálními trendy jich má opravdu méně. Řekněme, že stejné množství jako jich mají všechny ty nejslavnější koláče, o kterých si většina z nás čte pouze v knížkách. Množství tipsů se stalo indexem kvality maocha, ale tento koláč a mnoho dalších jsou důkazem, že tomu tak není. Tolikrát jsem byl zklamán nad gaiwanem plným stříbřitých jehliček, které lahodily pouze očím...
Harmonický a klidný, přesto exploze... |
Přes relativní lehkost v chuti, má nálev plné tělo. V chuti se mísí květinově bylinný dotek mládí s hutnějšími ovocnými tóny. Co je pro mě důležité je příjemná textura nálevu. Vykazuje olejnatost odkazující k výraznému stáří stromů. V ruku s tím jde harmoničnost nálevu s jeho hloubku a bohatostí v chuti. Šťavnatý projev evokující sušené ovoce nechává v ústech výraznou dochuť, která je cítit v celých ústech.
Hebký a kulatý ráz čaje mě láká dalším douškům a nálevům...
To je pro mě ten žádoucí signál dobrého čaje !
O mnoho nálevů později... |
Žádné komentáře:
Okomentovat