sobota 15. října 2016

Wistaria: Wan Gong - 紫藤廬:弯弓寨 - 2013

Podzimní ikebana.
Poslední článek věnující se puerhu působil na některé čtenáře skepticky, ale teď je na místě se podělit o jednu radost původem právě z Yunnanu. Tím je bezesporu koláč, který, alespoň pro mě, v sobě spojuje hned celou řadu lákadel...
Po delší době jsem vytáhl sadu "starších" šálků.




Wisteria Tea House 紫藤庐 je velkým pojmem nejenom na domácí scéně, v Taipei na Taiwanu, ale platí za všeobecně uznávanou autoritu i ve světě západním. Její zakladatel Zhou Yu 周渝 je jednou z nejrespektovanějších "celebrit" světa puerhu. Určitě doporučuji pro posílení atmosféry točící se okolo jeho osobnosti k shlédnutí toto video.
               Právě pod tímto koláčem je Zhou Yu "podepsaný" a tak mě zajímalo, jak vypadá výsledek jeho práce a desítek let zkušeností s puerhem.

Wan Gong Zai 弯弓寨 je jednou z těch nejproslavenějších vesniček jedné z šesti slavných čajových hor. Mansa je typicky lehčí a krásně pitelná, její pověst umocňuje přítomnost mnohých velmi starých čajových stromů.

Výrazně tmavší barva lístků
Silnější nelámaný list.
         I z menšího úlomku se line velmi pěkná a intenzivní vůně. Není nijak přes míru křiklavá a s hezkou sladkostí. Je cítit čaj samotný, nepřekrývá jej vůně skladovacích podmínek.
      
             Zmíním tmavší barvu lístku, která podle mého názoru není výhradně dílem několika let zrání. Maocha byla zpracována v "oldschoolovějším" (tradičnějším, chcete-li) stylu. Některé moderní čaje puerh totiž chutnají a jeví známky spíše zpracování jako klasický zelený čaj. Zřejmě jde o neduh doby a vyslyšení volání zákazníků po lehkém a "květinkovém" charakteru mladých puerhů. Tento čaj je však ukázkou hezké hutnosti a příjemného projevu v ústech, který jde ruku v ruce s tradičním pojetím puerhu.

             Z fotky by se mohlo zdát, že koláč neobsahuje téměř žádné tipsy. Není tomu tak, ale pravdou je, že ve srovnání s aktuálními trendy jich má opravdu méně. Řekněme, že stejné množství jako jich mají všechny ty nejslavnější koláče, o kterých si většina z nás čte pouze v knížkách. Množství tipsů se stalo indexem kvality maocha, ale tento koláč a mnoho dalších jsou důkazem, že tomu tak není. Tolikrát jsem byl zklamán nad gaiwanem plným stříbřitých jehliček, které lahodily pouze očím...

Harmonický a klidný, přesto exploze...
       Nejsem fanouškem čajů z Yiwu ve stáří několika let. Preferuji buď čerstvé nebo až starší kousky. V šálku přesto nacházím vše, čeho si u dobrých čajů cením.
      Přes relativní lehkost v chuti, má nálev plné tělo. V chuti se mísí květinově bylinný dotek mládí s hutnějšími ovocnými tóny. Co je pro mě důležité je příjemná textura nálevu. Vykazuje olejnatost odkazující k výraznému stáří stromů. V ruku s tím jde harmoničnost nálevu s jeho hloubku a bohatostí v chuti. Šťavnatý projev evokující sušené ovoce nechává v ústech výraznou dochuť, která je cítit v celých ústech.
     
Hebký a kulatý ráz čaje mě láká dalším douškům a nálevům...
                               To je pro mě ten žádoucí signál dobrého čaje !

O mnoho nálevů později...
Ještě bych se mohl zmínit o silné cha qi, ale myslím, že následující skladba bude dostatečně výmluvná:


Zdroj: puerh.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat