úterý 18. října 2016

Archivní sněžné pupeny: 2006

Stále světlý list.

             Koláč pochází z dílny Jiu Wan 九畹 továrny v Yunnanu, z roku 2006. Na rozdíl od většiny archivních a bílých čajů obecně nejde o tradiční produkci provincie Fujian. Materiál pochází z Yunnanu z oblasti hraničící s Burmou - Lincang. Ač je název koláče Xue Ya 雪芽, v překladu sněžné pupeny, podle mého názoru se nejedná o klasické yunnanské pupeny, ale o čaj zpracovaný ve stylu Yin Zhen 银针: stříbrné jehly.


Vyrobeno pod CNNP
 
     Jak už je z fotografií patrné i po deseti letech jsou lístky stále stříbřitě chlupaté a světlé. Podobně jako u klasického puerhu tipsy tmavnou velmi pomalu, samotného mně překvapilo jak moc. Dokonce i v chuti hrají svěží tóny hlavní roli.

   Lehce krémovitější a tmavší barva napovídá, že nejde o čerstvý bělásek. V šálku se mísí pro bílý čaj charakteristické tóny květů a bylin doplněné nádechem pampeliškového medu. Nálev je hezky aktivní v ústech a zanechává příjemnou nakyslou dochuť.


Andrzej Bero

Osobně bych koláčku netipoval více než několik let zrání. Velmi decentní odpočinkové pití, v kterém se snoubí stále výrazná živost s poklidným rázem starších čajů.




     V Číně se starší čaje cení zejména pro jejich léčivý a zklidňující účinek. Pamatuji si návštěvu milého obchůdku v Číně, kde jsem pil velmi silné mladé puerhy. Jejich účinek byl natolik drsný, že to na mě bylo zřejmě při zběžném pohledu poznat. Když si toho dáma všimla, ukázalo se, že právě pro takové chvíle se ve velké konvici na vařiči ukrývá její "medicína". V konvici se podobně jako v následujícím videu louhovala "bílá pivoňka" z osmdesátých let. Bylo to uklidňující pití, které mi skutečně ulevilo.



Zdroj: čajový obchod Amana Školská

Žádné komentáře:

Okomentovat