pátek 30. září 2016

Sencha sladká jako rosa - あさつゆ

Západ slunce s mojí novou kamarádkou z Kjóta
Sencha Ayame mě zaujala již minulý rok pro svoji sladkost. Letos jsem už jedno balení vypil a stále se jí nemohu nabažit. Pochází z jižní části Japonska z prefektury Kagoshima, která je mimo jiné vyhlášená výskytem i méně známých kultivarů.

Bylo nebylo Bio
あさつゆ neboli Asatsuyu se dá přeložit jako ranní rosa. Drží čestné druhé místo v Japonsku registrovaných kultivarů z padesátých let minulého století.  Svoje místo si vybojovala velmi výraznou sladkostí a zřejmě jen díky slabosti vůči mrazíkům není tak rozšířená.


Oproti minulému roku je celkový projev jednoduše výraznější. Zejména mi udělalo radost podstatně plnější tělo čaje. V šálku se tento rok snoubí typicky svěží tóny mladého hrášku s květinovou sladkostí. Nálev není ale ni náhodou subtilní, je velmi pronikavý a čistě vykreslený.


Plnost a hloubka chuti je v perfektní harmonii s dojmem svěžesti a čerstvosti. Kulatá chuť s decentní zelinkavou barvou nálevu zanechá v šálku nádhernou vůni připomínající vanilku a květiny.

Botanická zahrada Malešice
Osobitému kouzlu se těším nejen s přivoněním k šálku. Velmi si cením délky tohoto čaje. Dochuť je velmi příjemná v ústech a je cítit ještě hodnou chvíli. Nese se na vlně krémových a svěžích tónů, kterými je tento čaj prodchnut od prvního přivonění k lístkům.


Po japonském vzoru jsem nechal sléváček doma a sléval přímo do porcelánových šálků. Osobně nejsem zastáncem názoru, že je porcelán tou nejlepší možností. Pokud jde ale o sencha, neznám žádný lepší materiál, který by nechal chuť tak krystalickou a podtrhl její vůni.


Během čaje slunce příjemně hřálo do zad, ale s jeho západem přišel chlad. Podzim je tady a indície jsou všude okolo nás, mladé japonské javůrky se začaly zbarvovat do vínova. Sencha je po několika měsících od sklizně příjemně uleželá a její ušlechtilost vystupuje na povrch.


Přeji příjemný let babím létem !

Žádné komentáře:

Okomentovat