pátek 17. června 2016

Long Jing - zpracování

zelené zlato
     Po sklizni, která probíhá strojově nebo tradičně ručně, začíná fáze zavadání listu. V dobře větrané hale se list rozprostře do tenké vrstvy. Nechá se přibližně deset hodin zavadnout aby ztratil většinu vody.
        Dalším krokem je Shai Qing(殺青) – „zabíjení zelené“. Je to fáze kdy se zastaví proces oxidace některých enzymů listu působením tepla. Na pánvi wok, která je prohřátá na cca 80˚C list po několika minutách zvláční a začíná práce na tradičním plochém tvaru lístků. Tvarování na pánvi trvá okolo deseti minut a list je tím téměř vysušen. 
         Lístky se vyjmou z pánve a nechají se zchladnout, během hodiny opět znatelně zvláční. Z várky jsou potom vytříděny všechny žluté,červené, příliš velké,lehké lístky, řapíky a další nežádoucí materiál. 
    Následuje druhé pražení na pánvi, jejíž teplota se pohybuje až k 90˚C – list během této fáze ztratí obsah vody na minimum. Občas se během této fáze přidává trochu oleje a na většině čajů se objevují lehké puchýřky vzniklé pražením. Tento krok zpracování je pro dračí studnu velmi charakteristický. Výrazně se projevuje i v chuti, která tím získává hloubku, sladkost a příjemné tóny oříšků a pečených kaštanů. Během dvaceti minut je list pouze ručně doveden do finálního stavu kdy je krásně tenký a plochý. 

"A teď už jen postavit na čaj....."


Žádné komentáře:

Okomentovat