sobota 11. června 2016

Long Jing - místo produkce

Foto: Tomáš Rajnoch
Být ve správný čas a na správném místě je umění. Těch nejlepších místeček pro produkci studny není mnoho a je to je to jeden z důvodů astronomických cen tohoto čaje. Odkud tedy dračí vítr vane?

Původním místem produkce je přilehlé okolí Západního jezera ( Xi Hu - 西湖) v provincii Čeťjang (浙江省). Tou nejslavnější oblastí je Lví Vrcholek (Shi Feng - 狮峰山) a neméně proslavené jsou i: Weng Jia Shan (翁家山) nebo Mei Ji Wu (梅家坞).

Dračí studna z originálního okolí jezera se většinou nazývá Xi Hu Long Jing – dračí studna od západního jezera. Ostatní čaje tohoto typu nesou většinou označení Zhejiang Long Jing,  pokud jsou alespoň z této provincie. Setkal jsem se i s krásným čajem zpracovaným jako dračí studna z provincie Sichuan (四川省).


Platí stejné pravidlo, jako snad u všech ostatních čajů: vyšší nadmořská výška je výhodou. Je to pro větší výskyt mlhy, která přirozeně zastiňuje čajovníky. Druhým důvodem je větší rozdíl mezi denní a noční teplotou. Čajové lístky mají tendenci uchovávat si více živin a minerálů, které příznivě ovlivní i chuť. Lví Vrcholek je jednou z nejvýše položených oblastí a pomyslným králem. Kromě nejvyšší nadmořské výšky, je také místem kde se vyskytují nejstarší čajové stromy v oblasti. Ty nejstarší jsou staré i sto let, jejich hluboký kořenový systém umožní rostlině lepší příjem živin z půdy.

Žádné komentáře:

Okomentovat