pondělí 13. června 2016

Long Jing - čas sklizně




      Čas sklizně je dalším klíčovým faktorem, který ovlivní chuť a cenu výsledného čaje. Rytmus mnohých zemědělských prací v Číně se řídí tradičního solárního kalendáře. Jedním ze zásadních je jarní svátek čistoty a jasu Qing Ming (okolo 4. dubna).


Ty nejdražší a výběrové třídy pocházejí z časné sklizně před tímto svátkem. Na trhu se objevují čaje z tak zvané pre-qing ming sklizně a pozdější.
                  Lístky sklizené v oblasti Shi Feng nebo Mei Jia Wu před tímto svátkem by měly mít velmi světlou barvu a– lehce zelinkavou až žlutavou s notnou dávkou bílých chloupků a tipsů. 


Pokud je list tmavší a s nižším podílem tipsů, nejspíše se jedná o pozdější sklizně. Cena začíná na od astronomických částkách, které od prvních dnů klesají. 


Často je rannější sklizeň také spojena s manuální výrobou. Lístků se ještě nesklízí tak velké množství a tak je na pečlivé zpracování dostatek času a energie.


Brzké sklizně mají tendenci být lehčí, ale jejich jarní svěžest je v chuti výraznější a delší. Později sklízené čaje mají větší hutnost v chuti – jsou výraznější, ale postrádají onu eleganci a lehkost.


Čas sklizně je pouze jedním z proměných, které hrají významnou roli, ale o kvalitě, nebo chuti samotné nutně nevypovídá. Já jsem si studnu oblíbil právě pro její hutnou chuť a plné tělo.


Kdo ochutná opravdu kvalitní studnu, jako by tam "spadl"...


Odkaz na originální článek na blogu Life in Teacup

Žádné komentáře:

Okomentovat