neděle 9. srpna 2015

Traditional Czech Storage



 Skladování - archivace

Zhen Wei Bada - 2005

Praha - Kunming

Tento koláč je jeden z mých nejoblíbenějších. Oblast Bada je charakteristická svým ovocným naturelem. Tento koláč je decentním zástupcem i po destiletech zrání. Příklad toho, jak může mít i desetiletý koláč, který zrál celou dobu v Kunmingu, čerstvý projev.

nejraději na slepo
Dostal jsem od kamaráda vzorek koláče, který jsem si ze stejného zdroje před roky sám zakoupil. Můj koláč čtyři roky zrál v českých podmínkách a vzorek byl tu dobu stále v Kunmingu. Naskytla se tedy hezká příležitost srovnat skaldovací podmínky.

V Kunmingu se jednalo o puerhový velkosklad.

Pražské zrání bylo v čistých podmínkách v krabici s dalšími koláči. Krátce před degustací strávil vzorek půl roku ve vlhčeném skaldu většího množství puerhu.

barva mluví
Výsledek byl naprosto zjevný. Na pravo je Kunming - který je celkově výrazně sladší, lehčí a ovocnější. V suchém listu není rozdíl nijak zřejmý, ale mám dojem, že je více svěží a šťavnatější.

Naproti tomu Pražské zrání je výrazně vyzrálejší a dřevitější - s nápadnou suchostí a trpkostí. Bada je jeden z koláčů, které mi přišly poměrně odolné vůči okolí, ale "moje" skladování mu uvidentně nepřilepšilo....

Čínská verze byla ihned dopitá a já si tedy s pitím svých "archivních" čajových zásob pospíším. O českém a čínském skaldování se často mluví, tak tady je jeden příklad z mého čajového stolu.

Doporučuji si své skladovací podmínky prověřit a zjistit jak na tom naše koláčky skutečně jsou.

Kunming
Praha










Děkuji







4 komentáře:

  1. Ahoj,
    pro mě smutná degustace....
    Jirka

    OdpovědětVymazat
  2. AHoj Vojto,

    Prosím tě, píšeš: " Pražské zrání je výrazně vyzrálejší " Já mylsel že vyzrálejší je to o co nám jde když zrajeme...Jako že praha je moc rychlá, jako třeba hongkong?

    dva dny zpět jsme ochutnávali wuliang long feng z 09, celou dobu u mě v keramické doze a docela radost. Pokud jej taky někde doma máš tak kousek vezmi až se k nám dostanete:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chuť sice působí starším, ale zahořklým a suchým dojmem-to není pointa zrání. To si radši dám chrakterově mladší, ale příjemný cake.

      Vymazat
  3. Myslel jsem to v tom smyslu, že ten charakter chuti je výrazně starší-těžší,medovější, nálev tmavší. Ten koláč z Kunmingu je i po desetiletech zrání tak lehkej, že by mě nenapadlo mu hádat tolik.

    Pár mých odložených koláčů mi taky tudle udělalo docela radost,...Tak snad v zimě ?

    OdpovědětVymazat