Blog

sobota 18. července 2015

Sencha Asatsuyu



Jestli bych si měl zvolit čaj léta, byl by to rozhodně Sencha. Jeho svěžest vnáší do horkých dnů lehký vánek - dnes z Kagoshimy.

Čaje z jihu Japonska jsem si oblíbil pro jejich jednoduchost a sladkost. Oproti vyhlášenějším oblastem jako je Uji nebo Shizuoka, většinou postrádají jistou bohatost, ale jejich kulatost je mi velmi milá.


Kultivar Asatsuyu - あさつゆ - "ranní rosa" dává nádhernou sladkost s lehčími zelinkavými tóny mladých fazolek a hrášku. Krémovost nálevu zústává i po dopití v příjemné vůni uvnitř šálku.

Lístky po prvním nálevu
První nálev louhuji velmi krátce a horkou vodou - jen do momentu, kdy se lístky začnou otvírat. Dávají tak velmi výrazný a přesto lehký nálev, plný sladkosti a umami.

Asatsuyu je velmi hezký čaj, který jsem si z letošní nabídky sencha od Teamountain oblíbil. Škoda, že není v samotném Japonsku příliš rozšířen, díky menší odolnosti vůči nízkým teplotám během zimy. Mé mínění o bio zelených japonských čajích je o zase o krok výše.

Teamountain: Sencha Asatsuyu

Žádné komentáře:

Okomentovat