úterý 2. února 2016

Shiping Tie Guan Yin



Přiznám se, že Tie Guan Yin je jeden z čajů, které ....ani trochu nevyhledávám. Je to však velmi atraktivní kultivar s velkým potenciálem, ale najít "opravdovou bohyni" mi asi bude nějaký čas trvat.


Zhuni 70. léta



O tom, že to může být na dlouho svědčí i tato legenda o samotném keříku:

Prostý sedlák každého probuzeného rána zanesl úlitbu do malé svatyně zasvěcené železné bohyni milosrdenství. Jedné noci mu bohyně vstoupila do snů a prozradila chudému muži, že je v horách čeká velké bohatství. Ihned se vypravil, ale na místo pokladu nalezl "jen" čajový keřík. S pokorou začal ze stromku sklízet lístky, které v šálku voněly divoce květy a sladkým ovocem. Netrvalo dlouho a čaj se stal známým v celé vesnici, ale i kraji a nakonec v celé říši. Dnes jej pijí i v matičce stověžaté.



Dalším přiznáním bude, že se mi ještě nepodařilo najít žádnou TGY z Číny, která by mi učarovala. Velmi se mi líbí čaje z oblasti Muzha na Taiwanu, která se proslavila tímto čajem skoro stejně jako samotné Anxi. Právě v Muzha je tradiční vyšší oxidace a pečení stále standardem, oproti obvykle velmi lehkým verzím z Anxi.

Jiří Duchek: čistě přírodní tenmoku

Dnes jsem ochutnával jednu velmi hezkou TGY, která se ke mě dostala z jednoho pro mě velmi zajímavého důvodu. Taiwanský mistr jehož čaje (a jeho studentů) mám jako "vzor", jak by měl čaj vypadat, byl pozván, aby v Číně zpracoval čaj. Jeho styl by se dal velmi zjednodušeně popsat tradičními slovy: silnější oxidace (i) pečení.


Čaj má jeho typický rukopis. Nálevy se nesou spíše v hutnějším ovocném tónu podtrženým karamelem a květovou sladkostí. Pečení je decentní a v chuti se příliš neobjevuje. Je to celkově příjemný a lehčí oolong. Avšak i tuhoto čaje se mi v dochuti objevuje trochu florální kyselosti - štiplavostí připomínající trochu nezralé ovoce. Takové chuti se osobně snažím vyhýbat...není to nijak výrazné, ale nebýt toho hned bych asi také zanesl dík železné bohyni milosrdenství...

suchý lístek


vylouhovaný list


barva nálevu


pokus o gong fu cha

Děkuji

Teaexperience : 2014 - Shiping Tie Guan Yin


4 komentáře:

  1. Bohyní jsem ochutnal hodně, protože ten čaj mám rád, archivních i běžných. Doporučuji neupínat se na jeden zdroj a neohrnovat nos. Znám více než jednoho člověka, který má opravdu skvostnou bohyni. Vynikající měl třeba Lee Che Keong z World Tea Union. Legenda je romantika a tu mám rád, existuje však i jiná verze, proč se právě tento čaj jmenuje po železe. Původní bohyně zdaleka nebyla světlá, byla více pečená a čaj byl pojmenován podle vzhledu listů, které byly tmavé jako železo a měly kovový odlesk, ale nálev čistý a krásný - odtud bohyně. Ale legend je více, třeba o ohromeném císaři, který chtěl vědět jak se tento skvostný čaj jmenuje, když ho ochutnal atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,

      to zní zajímavě, jaké dovozce byste na TGY doporučil ?

      Taková má oblíbená je z teexperience.de.



      díky za tip

      Vymazat