tag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post5917824451080075429..comments2024-03-03T04:24:31.302-08:00Comments on Vojtěch Timoteus Mistr: Určitě jde o zrání puerhu ?Vojtěch Mistrhttp://www.blogger.com/profile/08142809183150382074noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-29782732243163898292016-10-01T13:24:37.742-07:002016-10-01T13:24:37.742-07:00Ahoj,
omlouvam se, ale napisu par mych postrehu
1)...Ahoj,<br />omlouvam se, ale napisu par mych postrehu<br />1) spravna chut je ta co me chutna<br />2) nepiji caj systemem cena vykon.<br />Mam doma konev za 3500 od ceskeho keramika. Pravdepodobne vari stejny caj jako gaivan za 100. Caj v gajvanu za 100 nevarim a vzdy sahnu po konvy. Proc asi. S tim keramikem jsem mluvil, pro konev jsem si byl osobne a mam ji jen ja.<br />3) bavme se o zrani v cr. Jak dlouho pijeme caj a skladujeme puerh abychom o tom mohli nejak (nesmesne) mluvit? Kolik caju 50 let starych jsme vypili? Pise to Cloud na blogu. Super. Mam stejne chute jako on? Moje zena ma napr uplne jine chute nez ja a muj makovy cerny caj pro ni opravdu makovy neni<br />4)dokazeme vubec koupit dobry puerh? Pokud neni z chawangu, w2t a nebo z ys tak bych tipl ze spis ne.<br /><br />Jiříhttps://www.blogger.com/profile/04893468444604644896noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-47597843763461773692016-09-30T06:29:21.859-07:002016-09-30T06:29:21.859-07:00Tak to už je jen hraní se slovy.... ještě tradičně...Tak to už je jen hraní se slovy.... ještě tradičněji se nikam nevozil, páč ho nikde neznali a nechtěli.<br /><br />Co souvisí s vaší zkušeností s HK storage i s tématem článku, je fakt, že jde stále o nějaké vytržení čaje z kontextu. Čaj skladovaný vlhce-tedy ve vlhkém prostředí může velmi dobře dělat místním v místě zrání. Nemusí být tím pravým potěšením pro nás.<br /><br />1)Jestli chce zákazník velmi podobnou chuť za málo peněz, tak je to nemá smysl. Těstoviny Dr. halíř jsou taky docela podobné semolinovým.<br />2)Evidentně takové skladování dává smysl tolika lidem, že se podle jejich vkusu zařídil celý čajový market...mě to koneckonců taky neba, ale s tím nic neudělám.<br />3)Já bych se raději do diskuze co je správné a co ne nepouštěl...Co kdyby panu Zhangovy nechutnala svíčková s brusinkami, kterou zbožňuji? Já osobně také vyhledávám sladké po sušeném ovoci chutnající koláče, ale do vkusu druhých mi vlastně nic není.<br />3)Poměr cena-výkon je stejně subjektivní jako všechny ostatní témata. Mě jejich "výkon" taky nepřesvědčí k tak horentním částkám: čaj je stále komoditou, která funguje stejně jako všechny ostatní produkty na trhu. Číňanům těch peněz a to líto holt není...(Moje optika je taky bláto za mega ceny co chutná všechno stejně a oné superléčivosti jsem si taky ještě nezačal plně užívat:o)<br />4)Tak účinky jsou to spíše velmi jemné, ale nutně tam musí být.<br /><br />Vojtěch Mistrhttps://www.blogger.com/profile/08142809183150382074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-52342448502688616432016-09-30T01:47:05.102-07:002016-09-30T01:47:05.102-07:00No tradičně... Úplně tradičně se puerh naložil a p...No tradičně... Úplně tradičně se puerh naložil a pak se vezl na koni rok do Pekingu, což mu dalo nějaký čas na procesy spojené s teplem a vlhkem. Ale Peking už pak není úplně oblast známá jako ideální místo pro zrání. Teď jsem zrovna dopil pár šálků čaje 1990´s Hong Kong style storage z white2tea. Takže vlhké a teplé skladování. Jako, bylo to dobré, ale... chutnalo to prakticky hodně podobně jako nějaký průměrnější shu, jen je to desetkrát dražší. A nakonec, dokážu najít chutnější shu. Samozřejmě je to věcí chuti, ale já si kladu následující otázky: <br />1) Má smysl kupovat koláče vyzrálé takovým způsobem, když vlastně velmi podobnou chuť dostanu podstatně levněji? <br />2) Má smysl takové skladování, které prakticky vzato zlikviduje většinu chutí čaje?<br />3) Není náhodou ta správná chuť, kterou by měl starý sheng mít, především kombinací chutí sušeného ovoce (švestek) a nějakých těch starých tónů. Protože tuhle zmiňuje jak Cloud, tak Zhang, a MarshalN v nějakém příspěvku napsal, že vyzrálé pu-erhy bývaly alternativou k oolongům. A tedy mimochodem, staré oolongy, které jsem pil, tuhle chuť nesly taky. Plus samozřejmě tu mám v šupleti jeden vzorek puerhu, který podle prodejce (chawangshop) zrál v chladnějších podmínkách (na čínu, samozřejmě) a ten ji nese taky. Ta chuť je rozhodně zajímavější, než random horké vlhké skladování, který nakonec chutná podobně jako kafe.<br />3) Čímž se dostáváme k finální otázce, zda je poměr cena/výkon za tyhle produkty vůbec ještě odpovídající a nejedeme náhodou na módní bublině, nafukované obchodníky, kteří mají ty sklady narvané koláči. Protože kdo si chce užít kofeinu a nějakých těch jakž takž pozitivních zdravotních účinků čaje, tomu stačí zelené a oolongy.<br /><br />4) Nemluvě teda o psychoaktivních účincích pu-erhů, se kterými jsem se setkal dost vzácně.prekvapenycajemhttps://www.blogger.com/profile/08727044515573305765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-6202450948088663572016-09-29T23:19:53.098-07:002016-09-29T23:19:53.098-07:00Kolik potřebuje puerh na dozrání je určitě hodně s...Kolik potřebuje puerh na dozrání je určitě hodně subjektivní,o Lao cha se ale v Číně opravdu nemluví o pětiletém kousku to je pravda. Osobně jsem se setkal s poměrně dost kláči, které byly staré do deseti let, ale výrazně starších věcí, které by mě opravdu bavily bylo jen pár...<br /><br />Původní vyzrálý koláč....to je taky zajímavé téma. K naťuklému tématu si dovolím citovat jeden z komentářů k tomuto článku od pana Brože (chawangshop.com) abychom měli další pohled: Mno právě že puer obecně měl od řekněme poslední dynastie, tedy Qing, určitý koncept. Kdo mohl čaj pěstovat, kdo jej mohl zpracovat a lisovat, kdo jej pak prodával jako velkoobchod, kdo jako maloobchod. Do konce 90.let 20.stol. nebylo možné jen tak si někam zajet pro maocha, nalisovat, prodávat, svévolně. Následoval pak i koncept skladování, zrání, než se dostal koláč k zákazníkovi. Tento koncept se kompletně rozbil a od celklem hodně slušných počátků "Private orders" z období 1997-2003 cca, se puer rozbil uplně a v Číně samotné a víceméně všude zavládl poměrně chaos v tom, co a jak s takovým čertvým shengem provádět. Prodejci se snaží pijáky orientovat na pití čerstvých čajů, tomu se podmaňuje i zpracování, mnohem více podobné čaji zelenému či oolongu, na blogách panuje nadšení nad novými shengy jež chutnají jako TW baozhong (ten radioaktivně zelený pochopitelně) a v této situaci být zákazníkem někde ve středu Evropy je dost složité. Ale i tak tu jsou celkem možnosti, jsou tu celkem zajímavé sklady na Taiwanu (Wistaria produkce, YQH, XZH, Shikunmu atd.), v případě, že nemáte čas se zabývat skladováním. Pak ale jeden koláč stojí třeba 300 a mnohem více USD za kvalitní 10+let starý čaj. Otázka toho jaký sklad a jaké zrání komu vyhovuje je na další odstavec...v celé Asii Vám budou tvrdit že tu či onde je právě to nejlepší místo na skladování... A právě to mě vrací na počátek, že koncept kdy čaje se skladovali tradičně v Hongkongu, než byli prodány na Taiwan, do Malaysie, je rozbitý a tak je to teď takový zmatek trochu.<br /><br /><br /><br />Vojtěch Mistrhttps://www.blogger.com/profile/08142809183150382074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-13420198523133023772016-09-29T23:10:39.353-07:002016-09-29T23:10:39.353-07:00Tak ještě by bylo určitě na místě zmínit, že obecn...Tak ještě by bylo určitě na místě zmínit, že obecně je obtížné sehnat kvalitní čaj obecně...<br /><br />Jak z toho ven ? Jelikož jsou ceny tak astronomické, tak si nemohu dovolit nákup celých koláčů a tak mám problém se skladováním vyřešený: kupuji puerh po gramech. Problém skaldování, tak neřeším a hledám prodejce, kteří ten oříšek sami rozlouskli.<br /><br />Nezrání v Čr: tak nechtěl sem se vyjádřit ve smyslu, že by to nešlo. Jeden z nejdůležitějších faktorů, který jsem jen nastínil je množství skladovaného čaje: pro archivaci je nezbytné poměrně velké množství. Příznivých podmínek jde určitě docílit a ne přílišně složitě.Vojtěch Mistrhttps://www.blogger.com/profile/08142809183150382074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-28619964425008625442016-09-23T05:06:55.842-07:002016-09-23T05:06:55.842-07:00Tak ono taky není jen jedno zrání pu-erhu, že. Mys...Tak ono taky není jen jedno zrání pu-erhu, že. Myslím že to pěkně nastiňuje tuším loni vyšlá kniha Puer Tea: Ancient Caravans and Urban Chic autorky Jinghong Zhang. Kde mimochodem konstatuje (resp. cituje jednu příhodu s čajovým mistrem a starým puerem), že zelené puerhy prostě těch 30-40 let k dozrání potřebují. Je tedy otázka, jestli ty "rychlené" koláče skladované na Taiwanu, Hong Kongu et cetera budou vůbec chutí odpovídat původnímu vyzrálému pu-erhu. Existují názory, podle kterých se vlastně takovým skladováním většina zajímavých chutí v pu-erhu ničí. Ale samozřejmě, kdo narovná mladé shengy do skříňky v paneláku a bude čekat na nějaké významné změny, ten se načeká. <br />www.cloudsteacollection.com/html/weblog/weblog_e.html<br />prekvapenycajemhttps://www.blogger.com/profile/08727044515573305765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-17280582871991883772016-09-22T13:27:38.042-07:002016-09-22T13:27:38.042-07:00No jo. Ale pokud si vedle sebe clovek postavi dnes...No jo. Ale pokud si vedle sebe clovek postavi dnesni ceny novych i starych kolacu, obtiznost nakupu cehokoli stareho a prakticky nezrani kolacu v cr, tak jak z toho ven? I do budoucna.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17674741925664189594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-65307470516064720262016-09-20T13:34:36.101-07:002016-09-20T13:34:36.101-07:00Příjemné a hezky napsané zamyšlení. Vidím to stejn...Příjemné a hezky napsané zamyšlení. Vidím to stejně :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18246079238818594927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-33551510124517088992016-09-20T05:25:04.885-07:002016-09-20T05:25:04.885-07:00Musím souhlasit. Myslím, že není náhoda že i mnozí...Musím souhlasit. Myslím, že není náhoda že i mnozí Číňani platí nemalý peníz zato, aby jim byl jejich puerh skladován pod profi dohledem...Vojtěch Mistrhttps://www.blogger.com/profile/08142809183150382074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1939395523854347793.post-25183187080666201642016-09-20T04:12:46.674-07:002016-09-20T04:12:46.674-07:00Zatím veškeré pokusy které jsem zažil z českých há...Zatím veškeré pokusy které jsem zažil z českých hájů bych spíše popsal jako zestárlý puer. I mnoho známých e-shopu ktere třeba již 3-4 roky prodávají jeden typpueru jsou podle mých zkušenosti zasaženy spíše negativně co se tyče chuti pueru. Přestože mnohdy zvyšuji rok co rok cenu.<br />Momentálně jsem pokusně uložil několik pueru do Brazilie tak za 5+ let mužem porovnat.ToM Hoolyhttps://www.blogger.com/profile/01315652003605189784noreply@blogger.com