sobota 30. dubna 2016

Příchod krásné konkubíny



  Styl zpracování, kterému se dnes říká Gui Fei, není ani zdaleka tak starý jako Bai Hao oolongy. Stéphane, autor blogu teamasters, v úvodu svého článku z roku 2007 píše, že Gui Fei je na Dong Ding poměrně nedávnou inovací. Jeden z možných výkladů jak se stal tak oblíbeným, nás přenese až na přelom tisíciletí, který byl do slova zlomový...

       Píše se rok 1999. Na konci září vypuklo druhé největší zemětřesení v historii Taiwanu. Pro svou ničivou sílu, která s sebou vzala přes dva tisíce lidských duší, dostalo zemětřesení i vlastní jméno "921" nebo také "zemětřesení ČiČi 集集大地震. Byla to obrovská katastrofa v moderních dějinách ostrova a poznamenala nejen lid samotný, ekonomiku, ale i kulturu (čajovou).

  Napadený lístek, je přirozeným jevem nejen v bio pěstitelství. Nebylo jej ale ve zvyku zpracovávat a tak se většinou vybíral a vyhazoval. Nekonzistentní materiál dělá totiž během zpracování nepříjemnosti. 
       Jaro roku 2000 bylo ale stále ve stínu ČiČi a tak se většina pozornosti soustředila na obnovu infrastruktury. Na mnohých zahradách se začalo sklízet později, kdy už byla podstatná část zahrad napadena hmyzem. 
           Ohlasy, které mnoho z těchto čajů následovaly, byly veskrze velmi pozitivní. Pronikavost této ojedinělé pryskyřičnaté chuti, si vyžádala další produkci. Tak se tedy stala tato svébytná varianta slavné Dong Fang Mei Ren do hledáčku zákazníků a je stále oblíbenější...


Slovník: Sencha

Sencha

[senča]

煎茶

Suchý lístek charakteristického jehličkovitého tvaru

Senča je nejrozšířenějším a nejoblíbenějším typem japonského zeleného čaje. Získal si oblibu pro svůj dokonalý poměr sladké a hořké chuti a nezaměnitelný svěží charakter. Ač je podle japonského způsobu sencha napařovaný horkou párou, 煎茶 znamená pražený čaj.

Vylouhovaný lístek


pátek 22. dubna 2016

Tanbei


Tanbei znamená, že oolong byl pečen na dřevěném uhlí. Samotná metoda pečení není natolik výrazně "lepší" než kvalitně zpracovaný čaj v peci elektrické. Kouzlo čajů tanbei podle mě spočívá především v tom, že se k náročnější práci rozhodují výrobci jen u nejlepšího materiálu. Je to takovou zárukou, že průměrné "listí" by přece nepekli na dřevěném uhlí.

Ali Shan Tanbei byl krásně až na hranu pečený Gao Shan Oolong s plnou a výrazně karamelovou chutí. Trocha atmosféry:





středa 20. dubna 2016

Jing Gu 1970

Velké a neporušené lístky hezky voní.
Japonské kovové hračky
 Už dlouho jsem nepil starší čaj a upřímně jsem trochu zapomněl, jaký klid a pohoda to je. Elegance a harmoničnost je otázkou času...

Nálev je krásně nasládlý a příjemný v ústech. Je hebký a působí krásným klidem. Já i moje návštěva jsme se ptali, co že to je za čaj. Zjistili jsme, že cena 55 Kč za gram je nad naše poměry - tímto děkuji dárci.

Je to velmi čistý čaj bez nepříjemné "lao cha" chuti: vlhká nasládlá chuť zrání, která přehluší původní charakter čaje.
   Ve všech ohledech hezký vyzrálý čaj, který bylo příjemné ochutnat a vyzkoušet.

Schovka na vodu
Pokojíček nebo čajové studio ?
Puerh.cz: Jing Gu 1970

neděle 17. dubna 2016

O Cha Qi

茶气


O Cha qi se mluví jako o energii čaje - především jde o reakci naší vlastní energie s energií čaje. V mém náhledu jde tedy spíše o účinek čaje, který je samozřejmě velmi subjektivní. Prožitek se mění v závislosti na nás samých, ale s trochou pozornosti jej můžeme snadno pozorovat.

"Jednoduše víme jak se po čaji cítíme, co děláme, na co a jak myslíme."

Intenzita

    Synonymem pro dobrou energii se stala její síla. Fakt, že mám tlak v hlavě,třesou se mi ruce a jsem roztržitý je nejspíše důkazem silné qi to ano. 
        Ale stojíme o takovou energii? Kvalitní qi je sice silná a zjevná, ale jemná.


Tělo

       Čaj je velmi silná bylina a je dobré s tím počítat. Účinek cha qi se silně projeví i v těle. Neměl by vytvářet žádné přetlaky, horkost, pocení se, nevolnost. Mnohé čaje jsou jednoduše agresivní pro můj žaludek:dostanu ihned hlad. 
            Účinek na tělo by měl být ve všech ohledech příjemný.


Mysl

        Dobrá energie je pro mě klid a radost, ne bouření a zmatenost. Cítím ono „zčajování“ ale mohu být stále v klidu – mám kapacitu si to uvědomit a užít si ji. 
        Čaj je řečištěm hezké inspirace, několik šálků dovede přivolat mrak plný nápadů. Dobrý čaj směřuje mysl jasně, dá jí klid nápad objevit,rozvinout jej a hlavně jej dokončit. Mnohdy se mi stane, že se mysl natolik rozvíří, že se pro množství nápadů nemohu na nic pořádně soustředit.


A jak se dnes cítíte vy ?

pátek 15. dubna 2016

Pi Lo Chun - 碧螺春


Všeobecná jarní svěžest mě přiměla abych se zastavil v Karlíně pro letošní Pi Lo Chun z Tchajwanu.


Jsou krásně svěží a křehké. Voní sladce po vanilce a oříšcích.


Otvírají se do oslnivě zelených drobných neporušených jarních lístků.


Všudypřítomné květy třešní dodávaly čaji patřičnou atmosféru.


Slivoň - Třešeň


Je příjemně lehký, ale intenzivní a velmi ušlechtilý.

Svěží květinové tóny se hezky snoubí s krémovým nálevem.


Organickou produkci oceňuji jedním třešňovým kvítkem.


Můj první yixing po dlouhé době na výletu.

čtvrtek 14. dubna 2016

Slovník: Cha Qi

Cha Qi

茶气 

[čá či]

Jakou má asi energii nejlevnější nahnojený pytlíkový čaj z Afriky
a ručně zpracovaný oolong z přírodní rezervace Wuyi?

První charakter rozpoznáme: čaj. Druhý mluví o vzduchu/dechu/vůni/energii. U nás se zažil překlad energie čaje.


"Energii jablka vnímám jako živou a veselou (voda,cukr), pivo (alkohol) je spíše unavené a zmatené."


Čaj na nás určitě účinkuje.
           Pro někoho je pojem "jakési energie" obtížněji uchopitelný. Já osobně vnímám 茶气 především jako účinek, který jde do velké míry vysvětlit i chemickými procesy, které nastanou v našem organizmu.

Víco o  茶气 : O Cha Qi

úterý 12. dubna 2016

Jarní poklad

Nadýchaný lístek se štědrou dávkou stříbřitých tipsů
První jarní vlaštovky už přilétají ze všech stran. Sezónu již tradičně otevřely první sklizně zahrady Rohini a první zelená "Čína" je už také tady. Samozřejmě všem závodníkům vypálil rybník Petr Sič se svým africkým dobrodružstvím...
         Pro mě osobně však čajové jaro začalo s tím "nejautentičtějším" čajem, který jsem snad za celý život ochutnal.

Original hand made packing a processing of Katcha Lu Cha 
Moje kamarádka Kačka se před chvilkou vrátila z čínského Yunnanu. Že přivezla čaj, nemusím zdůrazňovat, ale jeden z nich.....

Květinky v šálku i pod šálkem
Dostal jsem tedy moc krásný čajový dárek: kompletně vlastnoručně zpracovaný čaj, kterému se ze samé radosti zpívalo. Jde o premiéru: první pokus o vlastnoručně zpracovaný čaj. Výsledek je hodně svižný, divoký zelený "junánek" à la maocha.

Mang Shui - Yunnan
Přeji Vám krásné jaro a milé čajování i s příběhy, protože ty pijeme také...

pátek 8. dubna 2016

Slovník: Gui Fei

Gui Fei

贵妃

[kuej fej]


Krásná nebo taky vzácná konkubína, jak zní v překladu toto sousloví, je jedním z méně známých typů taiwanských oolongů.


              Podobně jako bai hao oolongy i 贵妃 pochází z napadených čajových stromů. Patrným rozdílem při prvním pohledu je rolování lístků. 贵妃 se svinují do malých, velmi pevných kuliček.              Tento styl zpracování mimo jiné umožňuje intenzivní a delší pečení.



               Druhým rozdílem je kultivar: bai hao pochází nejčastěji z kultivaru Qin Xing Da Pang, který je nejvyhlášenějším pro tento styl zpracování. 贵妃 oolongy pocházejí většinou z kultivaru Qin Xing Ruanzhi, ale není to pravidlem.
         Za třetí: většina bai hao oolongů pochází z teplejších a ne příliš vysokých nadmořských výšek. Jedním z nejvýznamějších míst produkce je v Beipu na severu ostrova. Zatímco 贵妃 není nijak výrazně spjatý s konkrétním místem výroby.


čtvrtek 7. dubna 2016

Slovník: Bai Hao

Bai Hao

白毫

[pej chao]


Spojení slov bílý a vlas se používá pro jeden z nejoblíbenějších typů taiwanského čaje. Jedná se o silněji oxidovaný oolong, jehož lístky byly napadeny před sklizní hmyzem. Můžeme se s ním setkat, i v popisu čajů zelených, kde se jím míní nejmladší (ještě bíle ochlupené) lístky.

Taiwanské Bai Hao Oolongy


   Nejslavnějším zástupcem je bezesporu Dong Fang Mai Ren (东方美人) - Oriental Beauty - viz foto. Čajové lístky jsou napadeny drobným hmyzem Jacobiasca formosana. List začne už na samotném čajovém keři lehce oxidovat a produkovat obranné látky proti hmyzu, které dávají tolik specifické aroma a chuť výslednému čaji. Kromě neopakovatelné chuti je i příslibem, že se pěstování obešlo bez použití pesticidů.
       Dalším obranným mechanismem rostliny je zpomalení růstu čajových lístků. Lístky mají tendenci být výrazně menší velikosti a silnější struktury.
       Přes velkou oblíbenost není farmářů, kteří by se 白毫 věnovali nijak závratně mnoho. Je to zejména proto, že samotným keřům nedělá napadení dobře. Snižuje se tedy výnosnost a stromky samotné je třeba častěji omlazovat - sázet nové.

Dong Fang Mei Ren velmi vysoké třídy - na lístku jsou vidět
malinké "pupínky" vzniklé při pečení na dřevěném uhlí.
      Obvykle jde o čaje silněji oxidované a minimálně pečené: po louhování je lístek jasně měděné a tmavší barvy. Ač je lístek jen volně rolovaný má velký potenciál k archivaci - zrání.
          Nálev je medově rudé barvy. Výrazně voní po medu, citrusových plodech, s lehce kořeněnou a pryskyřičnatou složkou. Svoji oblíbenost si získal pro svoji jedinečnou chuť, která je nesmírně bohatá a příjemně výrazná, ale neztrácí svoji jemnost.



pátek 1. dubna 2016

Ochutnávka: Dong Ding Traditional 2015


Doufal jsem ve svěží čaj kdesi venku na slunci, ale šedivá barva nebe mě nechala v poklidu odpočívat doma. Vlhký a zamlžený Dong Ding navedl místní lid ke správnému léku. Místní čaj je spíše těžší a lehce pečený a ideálně se hodí k dnešnímu upršenému dni.


Můj dnešní šálek je perfektně kulatý a hřejivý. 

V chuti je spíše tenčí, ale s velkou hloubkou a příjemnou sladkostí.

Zaujala mě jeho zdánlivá jednoduchost.



Čaj má výbornou texturu: nálev je lehce olejnatý a pije se jako "nic".

Chuť je příjemně vyvážená a žádný z tónů nedominuje.

Vůně v šálku zůstala silná na... hodinu určitě.


     Jedna z vlastností, kterých si u dobrého čaje vážím, je jeho uměřenost.Některé čaje jsou velmi mohutné, ale po chvíli se jejich kouzlo rozplyne v jakýsi nejasný, byť silný pocit v ústech. Postrádají eleganci a jasnost.
          Decentní a jemný vstup do úst je známkou nesporných kvalit. Se stejnou samozřejmostí dokáže nálev velmi jemně zaplnit celá ústa. Na patře a v tvářích nechává jasný chuťový otisk a stejně potichu jako vstoupil i odchází...

ale vzpomínky zůstávají znít


Zdroj: tea - experience