pátek 28. srpna 2015

Naka Gushu - 2015


Koláč z oblasti Naka jsem si zapamatoval i z produkce minulého roku. Tento rok má čaj výraznější chuťový projev a celkově ho vnímám jako "energičtější".

Suchý list voní intenzivně a sladce - opravdu krásně.


 Svižné nálevy se nesou v hutnějším ovocném duchu a typické gushu dochuti.

Trochu mě překvapila silnější hořkost. Ta je ale velmi ušlechtilá a jak tomu u dobrého gushu má být, vrací s v podobě výrazné sladkosti.

Stejně  jako minulý rok mám dojem, že má hodně síly a potenciálu, ale chybí mu špetka harmonie a hloubky.



Hezký čistý čaj -  Gushu.

Zastavil jsem se nad ním třikrát a pokaždé mě mile potěšil.


Na závěr si dovolím ještě jeden hudební tip. Jedná se o české duo Ireny a Vojtěcha Havlových. 

Jejich hudba se krásně hodí k poklidným čajovým seancím:

  Havlovi: Po větru lehce

Pu-Erh.sk: Naka Gushu


Nebe a pytlík



Nebe a pytlík
Nebe a dudy                                                                                                         
 Čína a albert



středa 26. srpna 2015

Nejmladší účastnice čajomír festu 2015 ?



 Dobrý den, rád bych Vám představil zřejmě nejmladší účastnici letošního festivalu - moji milovanou dcerku.

Již ve čtyřech letech se Gaia usadila za čajové moře:






Nebyl to můj nápad a nikdy jsem Gaiu připravovat čaj neučil. Když jsem ale Gaie vysvětloval co nás na festivalu čeká, řekla, že by taky chtěla. V tom jsem ji mohl jedině podpořit a sbalili jsme sady nádobí rovnou dvě.

Trochu jsem radil, ale musím říct, že to odkoukala až překvapivě detailně !

Foto: Kristýna Chromá

pondělí 24. srpna 2015

Teamasters: Fu Shou Shan


 Během návštěvy Stéphana jsme si kromě úsměvů a zdvořilostí stihli vyměnit i trochu čaje.


 Místo - Fu Shou dosahuje nadmořské výšky k 2500 metrů, což jej činí zřejmě jedním z těch nejvýše položených oblastí.



 Je to krásné a nenáročné pití, které se svým květinovým charakterem výborně hodí k létu.


Jako letní láska: příjemný, ale nemá hloubku...

Teamasters: 2014 - Winter Fu Shou Shan Qing Xin

neděle 16. srpna 2015

Na Zahradě jsme sklidili:


Na celé setkání jsem byl velmi zvědavý. Počasí nám přálo a mohutné bukové dvoustromoví dávalo příjemný stín. Sešli jsme se v šesti lidech a tak se čajovým lístkem našetřilo. Připravovali  jsme čaj jen v malých gaiwancích a konvičkách, ale i tak jsme stačili vypít rekorních 15 vzorků.


Taiwan:
Hsiao Wu She - Chin Shin Hong Cha
30letý Ping Lin - Bao Zhong
Fan Zai - Si Ji Chun
Lu Gu - Qing Xin

Korea:
Nokcha

Nepál:
Rajin Lama Golden Tips
Rajin Lama FF

Japonsko:
Tamaryokucha
Kamacha
HanhakouchaToyoka Gokuchanin
Hanhakoucha ?
Gyokuro Tokusen

 Čína:
Shu Puer Menghai - 2006
Bai Mu Dan
Lao Shu Bing Cha - ?



Moc příjemné odpoledne, za které všem zúčastněným děkuji. 

foto: Kristýna Chromá

sobota 15. srpna 2015

O Wo-Wu Cha

    无我

 Čajové setkání má mnoho tváří a podob a Wu-Wo Cha je jednou z nich. Přichází ze samotného srdce čajové kultury – ostrova Tchajwan. Touha sdílet radost z čaje a množství tamních milovníků vyústilo v tuto netradiční formu čajového obřadu. Lidé se schází v parcích velkých měst, aby se se sedli v kruhu a každý připravil 4 šálky svým sousedům.


Příležitost podělit se.


 

"Wu-wo se stalo především společenskou

 událostí, která představuje možnost 

ochutnat vzácné čaje s druhými a sdílet 

radost."



 

Jak tedy Wu-Wo cha probíhá ?

Všichni účastníci se usadí a připraví si své čajové náčiní. Po krátkém formálním úvodním slovu, následuje čajový obřad samotný. Po vyzvání každý připravý jeden jediný nálev. Ten pak ve svých vlastních šálcích nabídne sousedícím po levé ruce. Váš nálev je tedy odměněn ochutnávkou 4 nejoblíbenějších čajů sousedů před Vámi.




Chcete se zúčastnit Wu-Wo rituálu ?

Tak se přijďte podívat na Čajomírfest 23.8., kde budu wu-wo cha prezentovat.

  O všech setkáních Wu-Wo budu jistě psát i na tento blog, ale jediným českým  spojením je tato "skupina" na síti facebook. Staňte se jejími členy a zkuste se zúčastnit !

pátek 14. srpna 2015

Čajomír Fest 2015


Potkáme se ?

Čajomír fest je příjemnou společenskou událostí. Opět jsem se rozhodl zúčastnit se jako hostitel, takže vás milerád uvidím nad společným šálkem !



 Tentokrát budu prezentovat tchajwanský rituál Wu-Wo Cha




tak tedy na viděnou !

Sencha Zairai



Jak jste si nejspíše všimli, většina degustačních příspěvků je zaměřena na čaj typu Sencha. Není to ani tolik proto, že by japonský čaj byl ve středu mého zájmu, ale je to jeden z mých "studijních projektů". Společně s dračí studnou je mým jediným srdcovým zeleným čajem a také ideálním společníkem na léto. Proto jsem se rozhodl, že se na něj letos podívám trochu důkladněji.


Kultivar Zairai (在来) mě už zaujal při jeho první ochutnávce a stal se také mým vítězem. Proč? Jak je z obrázku níže jasně patrné, dává čistý a jiskrný nálev, bez zákalu (zaléval jsem degustované vzorky vroucí vodou a nechal lístek louhovat dlouhé minuty a nesléval jej).

Zairai je jeden z původních kultivarů, ze kterých se v Japonsku produkuje čaj a pěstuje se stále ze semínek. Jeho adaptace na japonské prostředí, společně s výrazně vyvinutějším kořenovým systémem je ve výsledném šálku nejspíš opravdu znát. 

Stejně jako Gushu (čaje ze staletí starých stromů - vyskytujících se v Yunnanu) má tento čaj výrazně větší hloubku v chuti a velmi specifickou sladkost. Je to podle mě díky lepší schopnosti absorbovat kořeny všechny potřebné látky pro zdravý růst.



Zairai první z leva.
Během ochutnávky si jako jediný uchoval svoji lehkost a sladkost, zatímco ostatní se stávaly kalnými a hořkými. Za tradičním a poctivým rodokmenem keře se zřejmě ukrývá i řemeslo...
 
 dojem čistoty

neděle 9. srpna 2015

Traditional Czech Storage



 Skladování - archivace

Zhen Wei Bada - 2005

Praha - Kunming

Tento koláč je jeden z mých nejoblíbenějších. Oblast Bada je charakteristická svým ovocným naturelem. Tento koláč je decentním zástupcem i po destiletech zrání. Příklad toho, jak může mít i desetiletý koláč, který zrál celou dobu v Kunmingu, čerstvý projev.

nejraději na slepo
Dostal jsem od kamaráda vzorek koláče, který jsem si ze stejného zdroje před roky sám zakoupil. Můj koláč čtyři roky zrál v českých podmínkách a vzorek byl tu dobu stále v Kunmingu. Naskytla se tedy hezká příležitost srovnat skaldovací podmínky.

V Kunmingu se jednalo o puerhový velkosklad.

Pražské zrání bylo v čistých podmínkách v krabici s dalšími koláči. Krátce před degustací strávil vzorek půl roku ve vlhčeném skaldu většího množství puerhu.

barva mluví
Výsledek byl naprosto zjevný. Na pravo je Kunming - který je celkově výrazně sladší, lehčí a ovocnější. V suchém listu není rozdíl nijak zřejmý, ale mám dojem, že je více svěží a šťavnatější.

Naproti tomu Pražské zrání je výrazně vyzrálejší a dřevitější - s nápadnou suchostí a trpkostí. Bada je jeden z koláčů, které mi přišly poměrně odolné vůči okolí, ale "moje" skladování mu uvidentně nepřilepšilo....

Čínská verze byla ihned dopitá a já si tedy s pitím svých "archivních" čajových zásob pospíším. O českém a čínském skaldování se často mluví, tak tady je jeden příklad z mého čajového stolu.

Doporučuji si své skladovací podmínky prověřit a zjistit jak na tom naše koláčky skutečně jsou.

Kunming
Praha










Děkuji







pátek 7. srpna 2015

Barvy ulice



V Číně jsem se cítil jako nový člověk od rozbřesku až do tmy. Nebylo to jen okouzlení čajem, ale celé týdny jsem si připadal jako v "Alenka říši divů". 


Každý okamžik byl nasycen novými barvami,tvary, zvuky, chutěmi....nenáchazel jsem tu a tam něco zajímavého, ale každá vteřina byla živoucím obrazem.


Občas jsem takovou malbu času zaznamenal. Fascinovaly mě zašlé vchodové dveře, oprýskané omítky - čas a svébytnost v celé své kráse.


Byl jsem na chvíli novým člověkem: zkušenost, kdy nefunguje prakticky nic, co znám. S ničím ,čím jsem byl obklopen, jsem neměl žádnou zkušenost.

Číňané se málokdy dívají do očí. O jazyku ani "nemluvím". 


Jedině takový "nově narozený člověk" si mohl užít všednost ulice i lidské nepochopení, prach a zaplivaná bistra. 


Doufám, že se budeme se moci potkat na jejich výstavě, pro kterou teď hledám vhodné prostory ?